Zašto su transverzalne veštine važne za uspešnu karijeru

Ono što uvek sa sobom možete poneti, kao lični paket svojih znanja i kvaliteta jesu transverzalne ili prenosive veštine koje u sferi zapošljavanja postaju Vaš ključni adut za uspeh i profesionalni razvoj. Kada ih kod sebe prepoznate i identifikujete, možete ih primeniti gde god da odete i kojim god poslom da se bavite. Dalje je samo stvar Vaše lične nadgradnje i puta koji ćete izabrati.

Kako se stiču, ko ih ima

Dobra vest je da svako od nas ima bar jednu, neko set, a neko ceo spektar. Stičemo ih kroz život, od detinjstva, preko škole i fakulteta, kroz različite vidove društvenih aktivnosti, kao i  kroz neformalno obrazovanje.

Gde ih i kako primeniti

Svoje transverzalne veštine možete koristiti za pisanje CV-ja, motivacionog pisma ili u pripremi za poslovni intervju. Tako npr. poslodavcu možete naglasiti koje su Vam veštine pomogle da dođete do nekih konkretnih rešenja. Možete čak i sastaviti svoju listu transverzalnih veština, u kojoj bi detaljnije opisali svaku od njih. Ovo može biti od značaja i u onim situacijama kada nemate dovoljno radnog iskustva, ali možete reći kako ste reagovali u određenim situacijama i kako ste prebrodili izazov. Sa druge strane, objasnite  zašto Vas posedovanje konkretnih veština čini idealnom osobom za taj posao.

Iako je teško napraviti konačnu listu svih prenosivih veština, one se ipak mogu grupisati u pet glavnih kategorija:

  • Meke (interpersonalne) veštine: obuhvataju pozitivnu komunikaciju i odnos sa drugim ljudima.
  • Analitičke veštine vezane su za intelekt i sposobnost analiziranja problema i njegovog brzog rešavanja.
  • Tehničke veštine su praktične prirode, poput rada na računaru.
  • Organizacione veštine pomažu da se rasporede projekti i resursi, da se upravlja vremenom i koordiniše više poslova odjednom.
  • Lične veštine odnose se na karakter i osobine koje plasirate na radnom mestu.

Ako se i dalje pitate koje transverzalne baš Vi posedujete, pogledajte naš spisak i prepoznajte u sebi neke od njih:

Komunikacija – „Lepa reč i gvozdena vrata otvara“

Kada imamo dobre komunikacione veštine znači da smo sposobni da aktivno slušamo druge i artikulišemo jasno i koncizno naše ideje (sa stilom) pisano ili verbalno.

Interpersonalne veštine – „Ne moraš da mi kažeš, razumem te“

Znamo kako da tumačimo i koristimo signale koje odaje „govor tela“, što nam pomaže u interakciji sa velikim krugom ljudi.

Stres pod kontrolom – „Nije mi ništa“

Kada znamo da i u stresnim situacijama ostanemo hladne glave, smireni i uravnoteženi, to utiče na našu produktivnost i čini nas otvorenim za nove izazove.

Organizacione veštine – „Jedno pa drugo“

Kada ste sistematični, organizacija posla će Vam ići od ruke, izabraćete prioritete i poštovati rokove, što poslodavci  itekako umeju da cene.

Kreativno mišljenje  – „Imam ideju!“

Tu se krije sposobnost da kreiramo nove sadržaje, da osmišljavamo i iznalazimo rešenja na originalan način, da ostavljamo lični pečat u onome što radimo.

Veština naprednog pisanja – „Najmoćnije oružje je reč!“

Potrebno je mnogo maštovitosti i ideja kako bi se stvorio dobar tekst. Ako imamo sposobnost da uvek jasno i brzo uhvatimo suštinu i da je prenesemo na papir, da uredimo sa lakoćom pisani tekst, trebalo bi da razmislimo kako nam ova veština može pomoći u bavljenju poslom.

Veština prilagođavanja – „Ne plašim se promena“

Ako smo fleksibilni i prilagodljivi lakše ćemo se uklopiti  i manje ćemo štrčati u poslovnom okruženju.

Emocije – „Sve je pod kontrolom!“

Kada smo sposobni da kontrolišemo (naročito negativne) emocije: ljutnju, bes, frustraciju, razočarenje, lakše ćemo razmišljati objektivno, a manje uključivati „lični momenat“.

Pregovaračke veštine – „U pravu ste, ali treba da razmislimo…“

Na ovaj način mirnim putem rešavamo sukobe, poboljšavamo odnose među ljudima, čime možemo uštedeti vreme, novac, zdravlje i živce. Pregovaranje je veština koja se, kao i svaka druga, može unaprediti učenjem, treningom, iskustvom i primenom naučenog.

Veština donošenja odluka – „Kada umeš da presečeš“

Ako umemo da među više opcija izvagamo, odmerimo sve prednosti mane i odaberemo najpovoljniju varijantu, onda nas to kvalifikuje kao odlučnu osobu koja zna šta hoće (neće).

Veština javnog nastupa – „To sam ja“

Ukoliko umemo dobro da govorimo, hrabro  nastupamo, brzo razmišljamo i jasno se izražavamo, ta veština nam može pomoći na pozicijama koje zahtevaju prezenterske sposobnosti.

Finansijske veštine – „Vreme je novac“

Kada znamo da upravljamo budžetom, pravimo finansijske planove i nadgledamo trenutne troškove, onda smo od onih kojima novac ne klizi kroz ruke.

Veština brige od drugima – „Mislim na tebe“

Empatične i saosećajne osobe, mogu da budu više od „ramena za plakanje“ i da svoju prirodu iskoriste kao prostor za otvaranje novih poslovnih mogućnosti.