Kako pobediti tremu, a da ona ne pobedi Vas

Scenario #1

Dok sedite u holu ispred vrata i čekate da Vas prozovu na intervju za posao, kreću da Vam se znoje dlanovi, suše  se usta, srce ubrzano lupa, noge ne osećate. Vreme prolazi… Konačno dolazi red na Vas… Ustajete, ulazite u prostoriju, u glavi Vam se već sve pomešalo, gledate u pod. Nešto Vas pitaju. Blokada je već nastupila. “Kako se zovete?” Više ni svog imena ne možete da se setite.

Scenario 2

Dok sedite u holu ispred vrata i čekate da Vas prozovu na intervju za posao, oko Vas su drugi kandidati, pažljivo ih posmatrate. Preslišavate se, sređujete rukom kosu, zakopčavate sako. Misli su Vam bistre. Vreme prolazi… Konačno dolazi red na Vas… Ustajete, ulazite u prostoriju, diskretno se smešite, gledate sagovornika u oči, sigurni ste u sebe, prilazite poslodavcu, predstavljate se i razgovor počinje da teče.

 

Ako je Vaš scenario poslovnog intervjua bliži broju 1 nego broju 2, vreme je da nešto promenite. Trema može da zamaskira Vaše sposobnosti i da utiče da lako ispadnete “iz igre”. Pročitajte nešto više o tehnikama kako da je uspešno prevaziđete i sledeći put zablistate.

Zamenite osećanja

Stručnjaci savetuju  umesto da sebi ponavljate kako osećate tremu i prizivate negativne emocije, primenite obrnutu tehniku, tj. recite sebi da ste „uzbuđeni“ umesto „nervozni“. Iako su oba osećanja uznemirujuća i izazivaju lučenje hormona kortizola, razlika je u tome što uzbuđenje može biti pozitivna emocija. Za većinu ljudi potrebno je manje napora da se „prešaltaju“ sa nervoze na uzbuđenje nego na smirenost.

Neće boleti

Postavite ključno pitanje: „Šta je najgore što može da mi se desi?“ Odgovor znate i sami – da ne dobijete posao. I? Onda ste opet na istoj tački sa koje ste krenuli. I? „Da li će boleti?“ Neće, probaćete opet.  A možda i još po neki put. Na kraju ćete biti  u ponovljenoj situaciji i sve će Vam biti manje više poznato.

Procena

Ako ste pod pritiskom da treba po svaku cenu da se dokažete, razmislite. Kakav je posao koji Vam se nudi? Da li je to ono što želite? Vi ste tu takođe da procenite da li Vam odgovaraju uslovi, mesto, okruženje, plata.  Intervju je uvek dvosmeran proces.

Vizuelizacija

Može li vizuelizacija zaista da nam olakša životne izazove? Kada neku situaciju zamišljamo unapred (sa pozitivnim stavom) lakše ćemo se sa njom izboriti kada nam se desi u stvarnosti. Loše mentalne slike mogu da bez ikakve veze sa realnošću, umanje kvalitet života. Izaberite  najjednostavnije vežbe vizuelizacije  koje možete pronaći i na internetu. Važno je da svakodnevno sebi poklonite vreme u kojem ćete se u nekom mirnom kutku u potpunosti fizički opustiti, zatvoriti oči, ujednačiti disanje i zamisliti lepe slike ili pozitivne ishode koje želite da ostvarite.

Diši duboko

Postoji dosta tehnika disanja koje mogu biti korisne za smanjivanje treme. Uglavnom treba da budemo fokusirani na sopstveno disanje – udisanje na nos, izdisanje na usta. Prilikom udisaja treba polako, duboko udisati vazduh, (brojeći u sebi 4 sekunde za ceo udisaj). Kada izdišemo,  pokušavamo da iz sebe  izbacimo tenziju, tremu i strah.

Ramena, vrat

Opustite napetost u ramenima i vratu prije intervjua. Što su ramena više podignuta, to je veća napetost i  više se osećamo uplašeno. Održavanje ovog dela tela fleksibilnim i opuštenim deluje i na protok krvi u mozgu, koji može biti otežan zbog napetosti mišića. Vežba je veoma jednostavna, naginjite lagano glavu pet puta na levu i pet puta na desnu stranu, uz polagano polako istezanje vrata.

Brzalice

Ako na intervjuu treba puno da pričate, a bojite se da će Vam se zavezati jezik, vežbajte brzalice. Sećate se one „Na vrh brda vrba mrda“. Na taj način vežbate artikulaciju i „zagrevate“ mišiće vilice.

Pozitivna trema

Na kraju ne zaboravite  da postoji i tzv. „pozitivna trema“  koja nas drži aktivnim, spremnim da reagujemo u određenoj situaciji. Ovakav intenzitet emocija čak  je i poželjan jer nam omogućava da spremno reagujemo, ne ometajući našu aktivnost.

Fokus

Fokusirajte se na ono što govorite ili radite, a ne na to kako se osećate, tako će Vaša će pažnja biti usmerena na aktivnost, čime ostvarujete dvostruku dobit. Vaše predstavljanje će biti uspešno i nećete imati dovoljno vremena da se bavite strahovima, telesnim senzacijama i negativnim predikcijama. Radna memorija kojom raspolažemo je ograničenog kapaciteta i zbog toga ne možemo istovremeno da mislimo o strahovima, o greškama i ishodu intervjua. Zato izaberite da mislite o zadatku.

Budite dobri, a ne savršeni

Kada prestanete sebe da terorišete zahtevima za savršenstvom i olabavite sa samokritikom biće vam mnogo lakše. Sasvim  je dovoljno da budete veoma dobri umesto savršeni. Ako nemate dovoljno iskustva u javnim nastupima naučićete. Vežbajte i učite na svojim greškama, umesto da sebe omalovažavate i odustajte.

Korak unapred

Tokom intervjua razmišljajte o sledećem najbližem koraku koji treba da izvedete.  To će vam pomoći da se fokusirate da bi ste imali kontrolu nad sobom i onim što radite. Budite samo jedan korak ispred, umesto da idete daleko u budućnost u vašim mislima. Radite u svoju korist, a ne protiv sebe!