Koji ti posao najviše odgovara?

Nije lako odlučiti se kojim poslom ćemo se u životu baviti. Često smo izloženi pritisku i dobronamernim savetima okoline, očekivanjima roditelja i neretko njihovim razočarenjima. Dešava se i da pogrešimo u svojim izborima, kao i da poželimo promenu. Često smo neodlučni i pitamo se koji je posao idealan za nas. Oslušnite na čas sebe, niko Vas ne poznaje bolje od Vas samih.

Takođe, česta greška je da se zaletite na neko trenutno popularno zanimanje, koje vas niti interesuje, niti imate neke sklonosti ka tome, ali je eto isplativo i traženo. Ako vam neka oblast nije bliska – em ćete teže učiti i savladati ono što je potrebno, em nikad nećete biti toliko dobri u tome koliko biste bili u nečemu što vas zaista interesuje i „loži“.

Pripremili smo  nekoliko informacija o profesionalnim oblastima i grupama zanimanja koje Vam mogu biti zanimljive.

terapeut

Saosećajni i spremni da pomognu

Ako ste osoba od poverenja, saosećajna, uvek spremna da drugima priskoči u pomoć, imate strpljenja, savesni ste i staloženi, onda je za Vas grupa zanimanja u kojima je fokus na pomaganju ljudima.

Poslovi koje može obavljati: maser, fizioterapeut, medicinska sestra, medicinski tehničar, vaspitač, pedijatrijska sestra, terapeut.  Sa fakultetom: lekar, psiholog, pedagog, socijalni radnik, nastavnik…

Uslovi: Poslovi u oblasti pružanja pomoći ljudima najčešće podrazumeva rad u smenama, po potrebi vikendom i tokom praznika.

Vešti sa brojevima i rečima

Umete da baratate rečima (i brojevima), komunikativni ste i društveni, ljubazni ste i uvek na usluzi.

Za Vas je grupa zanimanja u trgovačkim lancima, prodavnicama i preduzećima, turističkim agencijama, hotelima i restoranima.

Poslovi koje možete obavljati: konobar, prodavac; sa višom školom i fakultetom: ekonomista za turizam i ugostiteljstvo, menadžer za hotelijerstvo, turistički vodič.

Uslovi: Neki od ovih poslova rade se terenski (moraćete da putujete), drugi provode veliki deo vremena stojeći. 

rad-na-kompjuteru

Matematički umovi

Ako se dobro razumete u rad mašina i različitih uređaja, imate sposobnost analitičkog rešavanja problema, spretnih ste ruku (niste od onih što sve rade levom nogom), savesni ste i odgovorni, onda je za Vas sektor informacionih tehnologija (IT) zatim poslovi projektovanja, proizvodnje i kontrole različitih električnih proizvoda.

Poslovi koje možete obavljati:  elektroničar, mašinac, ali i automehaničar (sve što ima veze sa mašinama i sklopovima) ; sa višom školom i fakultetom: administrator računarske mreže, elektrotehničar, inženjer (poslovi telekomunikacija, informatike…)

Uslovi: poslovi se obavljaju najčešće sedeći, uz čestu upotrebu računara. Na terenu se posao obavlja pod različitim vremenskim uslovima i zahteva veliku pokretljivost i izdržljivost zbog rada u prinudnim položajima tela. Moguća su putovanja, noćni rad, dežurstva, produženi rad zbog hitnih intervencija.

Istraživački karakter

Možda ste po prirodi analitičar, volite istraživanja i idu vam od ruke prirodne nauke. Ako ste uz to precizni i pedantni, možda su za Vas zanimanja koja obuhvataju pripremu i realizaciju različitih vidova tehnološke proizvodnje, ispitivanje osobina materijala i uzoraka, rad u laboratorijama, apotekama i institutima za istraživanje.

Poslovi koje možete obavljati: farmaceutski tehničar, hemijski laborant, prehrambeni tehničar; sa školom strukovnih studija i fakultetom: inženjer tehnologije vode, diplomirani farmaceut, diplomirani inženjer zaštite životne sredine, inženjer poljoprivrede…

Uslovi: Najčešće se radi u laboratorijskim uslovima uz upotrebu zaštitne opreme. Ponekad je neophodan rada na terenu.

Racionalni i temeljni

Elokventnost, snalaženje sa brojevima, tačnost, urednost, organizovanost, temeljnost i ljubaznost su osobine koje su poželjne u oblasti ekonomije, prava i administracije. Tu spada širok krug zanimanja koji se obavljaju u kancelariji, za pultom ili na šalteru, podrazumeva se rad sa različitim dokumentima, dopisima, izveštajima, kao i komunikacija sa ljudima.

Poslovi koje možete obavljati: bankarski službenik, službenik osiguranja, komercijalista; sa višom školom i fakultetom: diplomirani ekonomista (za finansije i bankarstvo, računovodstvo), diplomirani pravnik, menadžer, računovođa itd.

Uslovi: Radi se uglavnom u kancelariji, uz upotrebu računara. Rad za šalterom podrazumeva svakodnevni kontakt sa velikim brojem stranaka (davanje informacija, primanje molbi, žalbi…).

hortikulturista

Ljubitelji prirode

Spadate u ljubitelje prirode i otvorenog prostora – za Vas nije kancelarijski posao. Potražite sebe u oblasti zemljoradnje, šumarstva, ulepšavanja zelenih površina.

Poslovi koje možete obavljati: cvećar, rasadničar, šumar; a sa višom školom i fakultetom: tehničar hortikulture, inženjer šumarstva, inženjer šumarstva za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu…

Uslovi: Kada radite na otvorenom prostoru, izloženi ste različitim vremenskim uslovima. Tehničar pejzažne arhitekture radi u zatvorenom prostoru i odlazi na teren.

Umetničke duše

Ako sebe prepoznajte kao maštovitu, kreativnu, samodisciplinovanu i radoznalu osobu, onda zanimanja u oblasti kulture i umetnosti mogu biti pravi izbor za Vas. Poslovi se obavljaju u pozorištu, na televiziji, radiju, u filmskim kućama, u studijima, ateljeima, umetničkim i zanatskim radionicama…

Poslovi koje možete obavljati: dizajner odeće, fotograf, konzervator; sa visokom školom strukovnih studija i fakultetom: dizajner grafike, aranžer, slikar, vajar, kompozitor.

Uslovi: Možda nećete imati fiksno radno vreme. Rad u likovnim umetnostima često podrazumeva izloženost različitim bojama, lakovima i drugim hemikalijama.

Hrabri, spremni na izazov

Ako posedujete veliku fizičku izdržljivost, dinamični ste, hrabri, odlučni i pouzdani – možda bi trebalo da razmislite o radu na obezbeđenju, ljudi i objekata. Poštujte strogo zakonske odredbe i pravila ili druge kontrolišete u vezi sa poštovanjem zakona.

Poslovi koje možete obavljati: obezbeđenje, policajac; sa visokom školom strukovnih studija i fakultetom: kriminolog, inženjer saobraćaja vojnog vazduhoplovstva, menadžer u sistemu odbrane…

Uslovi: Najčešći je smenski rad, noćna dežurstva. Poslovi nose određeni rizik, neki podrazumevaju nošenje i korišćenje oružja.

Vešti i kreativni

Imate spretne ruke i prste, kreativni ste.  Za Vas su možda fini zanati ili oblast izrade unikatnih predmeta, koja podrazumeva i njihov plasman na tržištu.

Poslovi koje možete obavljati: juvelir, graver, tapetar, sa višom školom: firmopisac, grnčar, preparator zidnog i štafelajnog slikarstva.

Uslovi: neki poslovi obavljaju se u zatvorenim i mirnim prostorijama, a neki u bučnijim radionicama.