10 Koraka za izradu savršenog CV-a

Fotografija

Iako fotografija nije obavezna, ako je poslodavac traži, preporučuje se profesionalna fotografija. Fotografisanje može trajati samo 15 minuta i značajno doprineti profesionalnom izgledu CV-a. Fotografija treba da ima neutralnu pozadinu, a osoba treba da bude centar pažnje na slici.

Savet: Izbegavajte fotografije sa letovanja, plaže ili sa zabava. Profesionalni izgled je ključan.

Osvežavanje biografije – veštine i interesovanja

Ovo je deo gde možete istaknuti svoje osobine koje su bitne za poziciju na koju konkurišete, kao što su inicijativa, timski rad ili komunikativnost. Prilagodite ove osobine zahtevima navedenim u oglasu za posao.

Pomenite i svoja interesovanja i aktivnosti koja nisu direktno vezana za posao. Ovo može privući pažnju poslodavca i dodatno ga motivisati da vas pozove na intervju.

Savet: Ne preterujte sa detaljnim opisima, ali spomenite interesantne hobije koji vas dodatno karakterišu.

Radno iskustvo

Istaknite radno iskustvo koje je relevantno za poziciju na koju se prijavljujete. Navodite tačno ime poslodavca, poziciju i kratak opis posla koji ste obavljali. Radno iskustvo koje nije direktno povezano sa pozicijom ne treba detaljno opisivati, već samo pomenuti. Ako nemate formalno radno iskustvo, navedite honorarni rad, volonterski rad ili stručnu praksu.

Savet: Čak i ako nemate formalno radno iskustvo, sezonski i honorarni poslovi mogu vam pomoći da popunite CV i steknete osnovno iskustvo.

Reference

Navedite kontakte osoba koje su spremne da vam pruže reference. Ovo dodaje kredibilitet vašem CV-u. Budite sigurni da ste kontaktirali ove osobe i dobili njihovu dozvolu pre nego što ih navedete kao reference.

Profesionalni naslov

Na vrhu vašeg CV-a treba da postoji profesionalni naslov koji jasno identifikuje poziciju za koju se prijavljujete. Ovaj naslov pomaže poslodavcu da brzo razume vašu svrhu i cilj. Npr.

Inženjer Elektrotehnike sa Fokusom na Energetsku Efikasnost

Lična izjava

Dodajte kratku ličnu izjavu ili ciljni profil u kojem naglašavate svoje profesionalne ciljeve i motivaciju za apliciranje na određenu poziciju. Ovo pomaže poslodavcu da bolje razume vaše ambicije.

Obrazovanje – Formalno i neformalno

Informacije o vašem obrazovanju trebaju biti navedene obrnutim hronološkim redom. Ako još niste završili fakultet, navedite period studiranja. Prosek na studijama treba istaći samo ako je izuzetno visok. Takođe, možete navesti nagrade ili stipendije koje ste dobili tokom školovanja.

Osim formalnog obrazovanja, spomenite i sertifikate i kurseve koje ste završili. To pokazuje poslodavcima vašu spremnost za kontinuirano usavršavanje.

Navedite jezike koje govorite i ocenite svoj nivo znanja (početni, srednji, napredni) za govor, pisanje i razumevanje.

Takođe, spomenite svoje veštine u radu na računaru, uključujući programe iz MS Office paketa i specijalizovane softvere.

Savet: Budite realni u proceni svojih veština i ne preterujte.

Prilagođavanje za svaku poziciju

Svaki put kada aplicirate za posao, prilagodite svoj CV kako biste istakli veštine i iskustvo relevantne za tu konkretnu poziciju. Ovo čini vaš CV više privlačnim za poslodavca.

Jednostavan i pregledan

Kreiranje CV-a zahteva pažljivu strategiju. Nema univerzalnog pristupa; umesto toga, prilagodite svoj CV svakom konkretnom poslu na koji se prijavljujete i istaknite svoje relevantne kvalifikacije. Biografija ne bi trebalo da premašuje dve A4 strane kako biste izbegli pretrpanost informacijama koja otežava čitanje. Takođe, trebate izbegavati elemente koji čine CV nepreglednim, kao što su prekomerna upotreba različitih fontova i efekata. Važno je da CV bude vizuelno privlačan, bez gramatičkih i pravopisnih grešaka, i, naravno, da bude tačan.

Preporučuje se korišćenje standardnih fontova poput Calibri, Arial, Tahoma i Times New Roman, sa veličinom slova između 10 i 12. Izuzetak su kreativna zanimanja poput dizajnera, gde CV može imati nestandardnu strukturu i izgled.

Savet: Kada šaljete CV, konvertujte ga u PDF format, a naziv fajla bi trebalo da sadrži vaše ime kako biste olakšali poslodavcu da vas pronađe, na primer: „Miloš Janković – CV.pdf.“

Dodatne informacije

Osim osnovnih ličnih podataka, dodajte informacije koje doprinose vašem profilu. To može uključivati linkove ka vašem blogu ili profilima na poslovnim društvenim mrežama, kao što je LinkedIn. Izbegavajte navođenje profila na društvenim mrežama poput Facebook-a i Instagram-a ako se koriste u privatne svrhe, osim ako putem njih promovišete svoj hobi ili rad.

Obratite pažnju i na svoju e-mail adresu koja treba da bude profesionalna i sadrži vaše ime i prezime, koristeći je isključivo u poslovne svrhe.

Savet: Potencijalni poslodavci često pregledaju društvene mreže, pa pregledajte i prilagodite vidljivost svojih objava ako nisu prikladne za poslovno okruženje.

Srećno,
Vaša OZ Nefetiti