Profesija iz snova

Prethodnu godinu obeležio je veći broj popunjenih radnih mesta, a sa početkom ove došlo je i do dugo najavljivanog povećanja plata u javnom sektoru. U odnosu na 2012. god. kada je prema poražavajućim podacima svaki četvrti građanin u Srbiji bio bez posla, situacija je danas optimističnija, iako je zapošljavanje na istoku  jugu Srbije i dalje problematično. Ali koja su to zanimanja za kojima vlada posebno interesovanje poslodavaca poslednjih godina i možemo li očekivati da će se isti trendovi nastaviti i u budućnosti?

Niža stručna sprema – dobar ili loš posao?

Kandidati sa nižom stručnom spremom bili su veoma traženi tokom prošle godine. Potražnja je bila za pakerima, kuririma, prodavcima, portirima, bravarima, magacionerima, krojačima, vozačima drumskih vozila, tesarima i stolarima. U isto vreme najmanje interesovanje kandidata vladalo je za poslove terenskog komercijaliste (akviziteri, prodaja osiguranja). Građevinski poslovi, rudarstvo i ostali teži fizički poslovi takođe nisu na listi poslova za koje se tražilo mesto više.

Najteže do posla dolazili su profili u kojima postoji daleko veći broj osoba na evidenciji nezaposlenih, nego što je broj registrovanih slobodnih radnih mesta. U tome se izdvaja pet oblasti: tekstil i kožarstvo, mašinstvo i obrada metala, poljoprivreda, poslovi u proizvodnji i preradi hrane, šumarstvo i obrada drveta.

Ko je bio tražen?

Najviše postavljenih konkursa, bilo je u oblasti trgovine, IT-a, administrativni poslovi, mašinstva i elektrotehnike, a najčešće su raspisivani oglasi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, poslovi vozača, telefonski operater, za IT pozicije, (Java programer, .NET developer i PHP programer). 

Visoka stručna sprema – garancija za uspeh?

Nije sve jedno koji fakultet imate.  Najviše šanse da dođu do posla imali su inženjeri elektrotehnike i mašinstva. Traženi su bili i diplomirani farmaceuti, biohemičari i stručnjaci za finansije (diplomirani ekonomisti za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije).

Dobro je znati strani jezik

Na stranom jeziku objavljeno je preko 6000 oglasa, u kojima je preduslov za konkurisanje bilo poznavanje traženog jezika, a to su najčešće bili engleski i nemački. Strane firme koje imaju svoja predstavništva u Srbiji traže odlično poznavanje jednog ili više stranih jezika (pisanje i govor) što je referenca koja otvara mnoga vrata. Jezici koje se najviše isplati danas učiti su (pored engleskog koji se podrazumeva): španski, kineski, arapski i ruski.

Aktuelna predviđanja

U toku ove godine ako je verovati predviđanjima interesovanje će posebno vladati za:

 • Fitnes instruktorima – koliko je danas važno biti fit znamo svi, a to je idealna prilika za fitnes instruktore koji rade i kao personalni treneri.
 • Medicinskim radnicima – privatne klinike, bolnice i laboratorije, poslovi u zdravstvu su u ekspanziji i planiraju zapošljavanje novih radnika.
 • Geronto domaćicama – u prilog ovom pozivu ide činjenica da je Srbija zemlja sa niskom stopom nataliteta. Samim tim povećava se potražnja u sektoru brige i pomoći starijim licima.
 • Internet marketari – marketinške agencije će zapošljavati sve više ljudi koji se bave digitalnim sadržajem i društvenim mrežama.

Ko je tražen u EU

Osim stalno deficitarnih IT stručnjaka i stručnjaka iz inženjerskih nauka, u zemljama EU do posla lako dolaze medicinske sestre, različite vrste administrativnih radnika, a kao novina tu su  zanimanja: vaspitači, učitelji, babice, vatrogasci, vozači i kelneri. Od lekara posebno se traže hirurzi, anesteziolozi i specijalisti kliničke gerijatrije sa iskustvom.

Šta nas čeka u daljoj budućnosti?

Poslovi budućnosti nalaze se kako pretpostavljamo  u području IT-a, medicine, u alternativnim izvorima energije i globalnoj trgovini.

 • Analitičari – analiza podataka (data mining) je proces koje kompanije koriste da pretvore veliku količinu sirovih podataka u korisne informacije koristeći različite softvere. Prema istraživanjima World Economic Forum-a ovo može biti jedno od najplaćenijih zanimanja u skorijoj budućnosti.
 • Web inženjeri i inženjeri za razvoj aplikacija su profesije budućnosti, kao i savetnici za sigurnost IT sektora s obzirom na sve ozbiljne pretnje sigurnosti na internetu.
 • I dalje će biti traženi specijaliste u oblasti digitalnog marketinga, kao i 3D dizajneri.
 • Globalno zagrevanje, kao aktuelna tema, donosi potrebu za stručnjacima koji se bave zaštitom životne sredine.
 • Takođe, biće potrebni inženjeri zaduženi za nuklearnu energiju, kao i naučnici koji će istraživati mogućnosti korišćenja novih izvora energije.
 • Tu su i društvene mreže – globalni trend koji se neće tako lako ugasiti. Iz tog razloga, velike kompanije tragaju za uspešnim web brend menadžerima.
 • Inžinjeri robotike – već sada pomeraju granice, zahvaljujući ubrzanom razvoju tehnologije.