Kako se obući za intervju za posao

Kako smo obučeni i kako se predstavljamo odevanjem igraju ključnu ulogu u procesu selekcije prilikom intervjua za posao. Odeća koju odaberemo ne samo da odražava našu ličnost već takođe šalje jasnu poruku i ostavlja prvi utisak na potencijalnog poslodavca. U ovom članku, istražićemo važnost pravilnog izbora odeće za intervju za posao, kako da izbegnemo odevne fijasko i kako da se pripremimo za ovu ključnu fazu u potrazi za poslom.

Važnost prvog utiska

Odevanje za intervju nije samo stvar stila, već i taktike. Prvi utisak može biti ključan, jer može uticati na to da li ćemo ili nećemo dobiti poziv za drugi krug intervjua ili ponudu za posao. Odeća koju nosite može poslati snažnu poruku o vašoj ozbiljnosti, profesionalizmu i sposobnostima.

Oblačenje za različite vrste intervjua

Korporativni intervjui

Kod korporativnih intervjua, muškarci treba da nose odelo i kravatu, dok bi žene trebale izabrati profesionalnu odeću poput odela ili elegantne haljine. To odražava ozbiljan i poslovni pristup.

Kreativni ili tehnički intervjui

Ako aplicirate za posao u kreativnoj ili tehničkoj industriji, možete se malo opustiti. Smart casual stil je često prihvatljiv, sa više prostora za izražavanje ličnog stila.

Intervjui u startap kompanijama

Za startap kompanije, opušteno oblačenje obično je prikladno. Ovo ne znači da treba da dođete u farmerkama, ali se možete obući opušteno i prikladno za njihovu neformalnu kulturu.

Šta da izbegavate

Da biste stvorili pozitivan utisak, izbegavajte ekstravagantnu i upadljivu odeću koja može odvratiti pažnju od vaših veština i kvalifikacija. Ispitivanje različitih boja i stilova je sjajno, ali za intervju nije trenutak za eksperimentisanje. Evo nekoliko stvari koje treba izbegavati:

 1. Preopušteno odevanje: Izbegavajte previše opuštenu odeću kao što su farmerke, majice ili patike. Umesto toga, nosite profesionalnu odeću.
 2. Ekstravaganciju: Preterano upadljive boje, šare i aksesoari mogu odvratiti pažnju od vaših kvalifikacija i veština.
 3. Neodgovarajuću odeću za industriju: Odeća treba da se prilagodi specifičnostima industrije. Na primer, za poslove u finansijama možda je potrebno formalno odelo, dok bi za kreativne pozicije bio prikladan ležerniji poslovni stil.
 4. Previše dekoltea ili izazovnu odeću: Izaberite odeću koja je prikladna za poslovno okruženje. Previše izazovna odeća, poput dubokih dekoltea ili prekratkih suknji, može ostaviti neprofesionalan utisak.
 5. Neprikladnu ili previše jaku šminku i parfem: Šminka treba da bude umerena i prirodna, a parfem treba da bude blag. Previše jak miris ili prenaglašena šminka mogu smetati i ometati tok intervjua.

Praktikujte opšte savete

Postoji nekoliko opštih smernica koje važe bez obzira na vrstu posla ili kompaniju za koju konkurišete:

 • Kombinacija svetlijih i tamnijih tonova: Ako nosite tamniju jaknu ili pantalone, uparite ih sa svetlijom košuljom ili bluzom kako biste stvorili kontrast.
 • Obuća: Prednost dajte zatvorenoj i profesionalnoj obući. Ako se dvoumite između sandala i zatvorenih cipela, izaberite ove druge.
 • Dužina suknje: Idealna dužina suknje za poslovnu odevnu kombinaciju je do kolena. Ova klasična dužina je uvek siguran izbor.
 • Džins opcija: U nekim slučajevima, tamni slim-fit džins može biti prihvatljiv za manje formalni intervju za posao, posebno ako konkurišete za mlađe, kreativne kompanije.
 • Prirodni materijali: Kvalitetni, prirodni materijali poput pamuka, vune i svile često izgledaju profesionalnije i udobnije od sintetičkih materijala.
 • Bela košulja: Bela košulja je klasičan izbor za poslovni intervju. Ako niste sigurni šta da obučete, sa belom košuljom nećete pogrešiti.

Različiti stilovi za različite poslove

Naravno, neki stilovi se bolje uklapaju u određene vrste poslova. Evo nekoliko primera:

 • Higijena i Održavanje: Bez obzira na stil, higijena je ključna. Jak miris parfema ili znoja može ostaviti negativan utisak. Pripazite na urednu frizuru i neutralnu šminku.
 • Poslovno odelo: Tamnija poslovna odela i haljine su često odgovarajući izbor za pozicije u finansijskom sektoru, konsultantskim firmama, bankama i osiguravajućim društvima.
 • Business Casual: Za kreativne poslove kao što su dizajn, moda, mediji, reklama i prodaja, opušteniji poslovni stil (business casual) može biti prikladan. Ovo uključuje kombinacije sakoa i farmerki, ili pantalona i džempera.
 • Casual: Za radne pozicije gde je fokus na pristupačnosti i neposrednom radu sa ljudima, casual oblačenje može biti odgovarajuće. Čak i u IT sektoru, casual stil postaje sve više prihvatljiv.

Boje koje grade imidž

Boje koje nosite takođe igraju značajnu ulogu u kreiranju vašeg imidža tokom intervjua. Različite boje nose različite konotacije i mogu komunicirati određene osobine ličnosti. Evo nekoliko primera:

 • Narandžasta: Iako narandžasta može izazvati asocijacije na leto, obično se izbegava u poslovnom kontekstu.
 • Crna: Crna boja se često povezuje sa liderstvom. Međutim, ne preterujte sa crnom odećom ukoliko konkurišete za poziciju asistenta ili neku nižu poziciju.
 • Siva: Siva boja sugeriše na logičko razmišljanje. Da biste izbegli izgled monotono, dodajte aksesoar u življoj boji.
 • Bela: Bela boja govori da ste dobro organizovani. Pripazite da ne preterate s belom, možete kombinovati više nijansi bele ili je ukombinovati sa drugim bojama.
 • Ljubičasta i Žuta: Ljubičasta i žuta sugerišu na kreativnost. Ove boje mogu biti dobar izbor za pozicije koje zahtevaju kreativnost.
 • Plava: Plava boja oblačenja često odaje utisak samopouzdanja. Ovo je siguran izbor za većinu intervjua.
 • Crvena: Crvena boja asocira na probojnost i agresivnost. Ova boja se obično ne preporučuje, osim za pozicije gde su ove osobine prednost.
 • Braon: Braon često deluje dosadno i treba da bude umetnuto sa drugim bojama kako ne bi dominiralo vašim izgledom.

Dodaci i detalji

Iako je odeća važna, dodaci i detalji takođe igraju ključnu ulogu u vašem izgledu. Evo nekoliko smernica za dodatke:

 • Nakit: Jednostavan komad nakita ili dobar kaiš može podići i najjednostavniju jednobojnu kombinaciju.
 • Frizura: Vaša frizura treba da bude uredna i očešljana. Prilagodite frizuru tonu intervjua i kompaniji.
 • Torba i Prateći Materijali: Torba koju nosite i prateći materijali kao što su rokovnici i olovke treba da odaju utisak poslovne osobe. Obratite pažnju na to da budu čisti i uredni.
 • Odeća treba da bude ispeglana: Ispeglana odeća govori da brinete o svom izgledu i da ste pažljivi.
 • Pravilno pristajanje odeće: Odeća treba da vam dobro stoji. Preuska ili preširoka garderoba može ostaviti utisak nemarnosti.

Pet neprolaznih komada poslovne garderobe

Na kraju, evo pet neprolaznih komada poslovne garderobe koji nikada ne izlaze iz mode i uvek mogu biti dobar izbor za intervju:

 1. Crni sako: Crni sako je klasičan i može se lako kombinovati sa različitim komadima odeće.
 2. Tamne farmerke: Tamne, slim-fit farmerke mogu biti prihvatljive za manje formalne intervjue.
 3. Bela košulja: Kao što smo već napomenuli, bela košulja je siguran izbor.
 4. Džemper na V-izrez: Džemper na V-izrez je klasičan i može se nositi sa košuljom ili bluzom.
 5. Pencil suknja: Pencil suknja je elegantna i ženstvena opcija za žene.

Na kraju, izbor odeće za intervju nije samo stvar stila, već i strategije. Odećom možete komunicirati svoju profesionalnost, ozbiljnost i sposobnosti. Iako se odelo možda ne računa kao najvažniji faktor prilikom zapošljavanja, pravilno oblačenje može stvoriti povoljan prvi utisak i povećati vaše šanse za uspeh u procesu selekcije.