Kada je pravo vreme za promenu posla? | Omladinska zadruga Nefertiti

Kada je pravo vreme za promenu posla?

Kada je pravo vreme za promenu posla?

kada je pravo mesto za promenu posla

Na poslu provodimo oko osam sati dnevno (a neki i duže), što nije zanemarljiv deo dana. Ukoliko je  to vreme ispunjeno nezadovoljstvom, frustracijom, neispunjenošću i lošim vibracijama, možda bi trebalo da razmislite da li je došao trenutak da nešto promenite. Pitanje je samo da li pokušavate da promenite sebe ili posao?

Pre nego što se latite pisanja otkaza, pokušajte sa poslodavcem da pronađete zajedničko rešenje za Vaše probleme ili da postignete dogovor.  Ako od tog posla nema ništa, niti vidite da je u perspektivi da se stvari pomere sa mrtve tačke, imaćete adut više da odete.

Preporuka  je da svoje radno mesto ne napuštate dok ne nađete novi, bolji posao.  Sigurnosti radi, pre davanja otkaza prvo potpišite ugovor sa novim poslodavcem. U slučaju da napuštate posao, a da tek treba da tražite novi, razmislite dvaput, pa onda presecite.

Ako su sledeće stavke na Vašoj listi, definitivno je kucnuo čas da razmislite o promenama:

Posao se odražava na zdravlje

Osećate da je Vaše zdravlje ugroženo zbog stresa koji imate na poslu. Sekirate se, a treba da znate  da usled hroničnog stresa na duže staze  luči se  visok nivo kortizola, a onda strada nervni i imuni sistem. U nekim slučajevima dolazi do oštećenja srca, pojave visokog krvnog pritiska i pojačanih stomačnih problema.

Kada strada i privatni život

Ako smo ambiciozni želimo da se dokažemo, provodimo dosta vremena na poslu ili o njemu razmišljamo, odsutni smo duhom čak iako smo fizički prisutni. Ponekad to znači da nemamo vremena za porodicu, partnera i prijatelje. To često može dovesti do konflikata, prebacivanja i optuživanja, kao i poznatog nerazumevanja od strane bližnjih. 

Non progredi est regredi

Ima istine u ovoj latinskoj poslovici, da nenapredovanje zaista jeste nazadovanje. Ako vam se čini da obavljate samo nevažne dužnosti u firmi, a da nikoga od nadređenih ne interesuju vaše inicijative i ideje, niti da možete da napredujete, vreme je da promenite radno okruženje.

Loša radna atmosfera

Na poslu je veoma bitno okruženje u kome radite, kolegijalni odnosi, komunikacija i radna atmosfera. Ako ste deo tima onda je ova funkcija od posebnog značaja. Ukoliko ste karika koja stalno negde visi, nije čudo ako se osećaćete loše i odbačeno. 

Mrzim ponedeljak i sve ostale dane

Svima nam je poznat onaj osećaj koliko je teško probuditi se ponedeljkom ujutro, kada zazvoni budilnik. Ako Vas mrzovolja ne prolazi ni narednih dana i više ne znate ni nijedan razlog zašto (minimum) 40 sati nedeljno sedite na svom radnom mestu, pokušajte da se setite kada ste zadnji put ustali čili i veseli (a da nije vikend). 

Bolje prvo ja

Ukoliko ste zabrinuti za opstanak svoje firme i sumnjate da bi  uskoro mogla da prestane sa radom, možda je potrebno da na vreme preduzmete mere evakuacije. Ostankom ionako nećete mnogo toga promeniti. Sa druge strane ukoliko je dolazak nove uprave česta pojava, to znači promenu vizije i strategije kompanije, koja možda ne podrazumeva ostanak i opstanak vašeg radnog mesta.

Ništa bez plate

Čuveno pitanje, a nekad i ono presudno – da li ste adekvatno plaćeni? Kada izvagate Vaše kvalitete, poziciju na kojoj ste trenutno i sve poslove koje obavljate, a sa druge strane situaciju u firmi i njenu perspektivu, gde ste se pronašli?

Ako je došlo vreme za promenu posla, dajte otkaz na odgovarajući način, budite korektni i profesionalni do kraja, ma šta da je vaš razlog za odlazak iz kompanije. Iako svi mi u teoriji znamo da je svaka kriza istovremeno šansa za rast i razvoj, nesvesno  blokiramo mogućnost da nam bude bolje zbog intenzivnog straha. Uporno opstajući na poslu koji nam ne odgovara (čak i kada postoji mogućnost da se bavimo onim što volimo ili onim što će nam poboljšati finansijsku situaciju) ostajemo upleteni u sopstvenu mrežu predrasuda.

Strah od promene uglavnom se vezuje za negativne emocije. Ali šta je to što nas najčešće blokira?

Način vaspitanja

Ako odrastamo u porodici gde je glavni moto „ćuti i trpi“ ili „može biti i gore“, vreme za promene nikada nije dobro. Zato uvek imajte na umu da su promene sastavni deo života, da mogu biti „osvežavajuće“, inspirativne i pozitivne.

Robovi navika

Sa druge strane koliko god da priželjkujemo promenu (posla), neretko smo odavno postali robovi navika i svakodnevne rutine. Izlazak iz zone komfora može doneti rizik, ali i nove šanse. Uletanje u nove odluke zavisi umnogome od naših navika, samopouzdanja, ali i temperamenta.

Prohujala  vremena

U prošlim decenijama osnovno načelo bilo je „naći siguran posao“ po mogućstvu do penzije. I dok je ovaj sistem  funkcionisao i imao opravdanja u nekim prošlim vremenima, u sadašnjem trenutku promena posla smeštena je u drugačiji (poželjan) kontekst. U novije vreme dobro je steći iskustvo na više radnih mesta, a ostanak na jednoj vrsti posla se često poistovećuje sa nedostatkom ambicije.

Kako doneti pravu odluku?

Za odgovor na ovo pitanje, podelićemo sa Vama nekoliko saveta:

  • Napravite čuvenu „za i protiv listu“ (videćete gde su pravi argumenti).
  • Napišite kako bi Vam život izgledao za 5 godina u budućnosti, ako biste prihvatili novi posao, a kakav ako ostanete na starom. Emocija koju budete osetili pri pisanju i jedne i druge „priče“ daće vam jasan znak koji je put kojim želite da idete.
  • Preispitajte se šta Vas zapravo brine i koči – besparica, neuspeh, usamljenost ili nešto četvrto.
  • Pripremite se unapred – preduzmite korake (porazgovarajte sa partnerom, informišite prijatelje da tražite novi posao, idite na kurseva, usavršavajte se).
  • Budite pozitivni, fokusirajte se i uspeh neće izostati.