6 koraka do idealnog CV-a | Omladinska zadruga Nefertiti

6 koraka do idealnog CV-a

6 koraka do idealnog CV-a

6 koraka za idealan CV

CV (Curriculum Vitae) je Vaša „lična karta“  iz koje poslodavac osim što čita osnovne podatke o Vama, stiče utisak i o nekim dodatnim aspektima koji Vas određuju kao potencijalnog kandidata.  Od njegovog kvaliteta, ali i originalnosti zavisi da li ćete proći selekciju i ući u uži izbor  za posao. Zato izdvojite dovoljno vremena da svoj CV pažljivo sastavite, a posle kada imate gotov kostur, lako ćete ga menjati i dopunjavati.  Na internetu je dostupno više formata tzv. CV obrazaca koje možete slobodno skinuti i prilagoditi Vašim ličnim podacima.

Obratite pažnju da Vaš CV treba na prvi pogled da bude:

  • Vizuelno privlačan (ne govorimo o dizajnerskom remek-delu, ali vidi se da li ste se potrudili ili ne)
  • Bez gramatičkih i pravopisnih grešaka (ima malo teksta, nemojte da se bRukAte)
  • Pregledan (izgled, stil, jezik)
  • Tačan (NE LAŽITE, sve je lako proverljivo)

Korak #1: Jednostavno i pregledno

Nema univerzalnog CV-a! Gledajte da postojeći uvek prilagodite poslu za koji konkurišete i tako naglasite svoje kvalitete. Ipak ne preterujte, biografija ne bi trebalo da bude duža od dve A4 strane, izbegavajte sve što doprinosi nepreglednosti, od izbora papira sa teksturom do  mešanje više vrste fontova u boji, crteža ili previše italic i bold efekata. Mnogi kandidati smatraju da će obimnim CV-jem impresionirati poslodavca, ali takva forma pre ostavlja utisak slabe organizacije i nedovoljnog umeća razlikovanja bitnih od nebitnih informacija.

Idealan je izbor standardnih fontova (Calibri, Arial, Tahoma, Times New Roman), a veličina slova između 10 i 12. Ono što se traži jeste da tekst bude organizovan i pregledan.

Izuzetak postoji kod „kreativnijih“ zanimanja (npr. dizajner) gde CV često može imati nestandardnu strukturu i izgled.

SAVET: šaljite CV u PDF formatu. Naziv fajla bi trebalo da sadrži vaše ime (kako biste olakšali poslodavcu da vas lakše nađe i pretraži) – npr. Petar Petrović – CV.pdf


Korak #2:  Bonus informacije

Pored obaveznih ličnih podataka, korisno je navesti ako imate svoj blog koji je npr. tematski blizak poslu koji Vas zanima ili profil na poslovnim društvenim mrežama kao što je LinkedIn. Izbegavajte navođenje profila na društvenim mrežama (Facebook, Instagram) koje koristite u privatne svrhe, izuzev ako preko njih ne promovišete svoj hobi ili radove.

Takođe ne zaboravite da poslodavci obraćaju pažnju i na e-mail,  koji treba da sadrži Vaše ime i prezime i koji možete koristiti samo u poslovne svrhe, van svog privatnog maila.

SAVET: praktično svi potencijalni poslodavci će vas proveriti na Facebook-u, Instagram-u i gde god mogu. Ako su vam slike & statusi javno vidljivi, a pri tom nisu baš za posao, promenite vidljivost objava na prijatelje. Niko ne očekuje da budete svetac koji u životu nije popio piće i ide u krevet već u 21h ali prvi utisak ne bi trebalo da bude neki vaš status/komentar/slika koji mogu da se pogrešno shvate ili vas prikažu u pogrešnom svetlu.

Što se tiče mejla, ako nemate, otvorite neki tipa ime.prezime@gmail.com. Verujte, mnogo je bolje nego da bude ludi.prki2004@gmail.com ?


Korak #3:  Fotografija govori više od reči

Iako fotografija nije neophodna, ako  je poslodavac traži, za postizanje najboljeg rezultata, preporuka je da se namenski fotografišete! To će Vam oduzeti bukvalno 15 minuta, i neuporedivo je bolje nego da koristite svoju već postojeću fotografiju sa mature, žurke ili iz kućnog miljea i da je kao takvu kropujete i menjate. Vodite računa da pozadina bude neutralna, ako se slikate sami objektiv uperite ka sredini lica. Bilo da ste pri kraju studija, nezaposleni ili samo želite da unapredite svoj CV kvalitetna fotografija u prikladnoj odeći je nešto što će Vam sigurno zatrebati.

SAVET: NE STAVLJATI SLIKE SA MORA/PLAŽE/ŽURKE! Nije cool, simpatično itd. Neprofesionalno je i izazvaće suprotan efekat od onoga što ste hteli.


Korak #4:  Obrazovanje – i formalno i neformalno

Informacije o svom obrazovanju poželjno je navesti obrnuto hronološkim redom. Ukoliko još niste završili fakultet, navedite od kada studirate. Prosek na studijama istaknite samo ako možete njime se pohvalite. Ovde možete navesti nagrade ili stipendije koje ste dobili tokom školovanja.

Osim formalnog obrazovanja, preporučujemo Vam da pomenete i sve sertifikate i kurseve koje ste pohađali. Poslodavci cene činjenicu da ste spremni da se usavršavate i radite na sebi!

Navedite sve jezike kojima se služite, sa naznakom koliko dobro ih poznajte (početni, srednji  i napredni nivo,  pisanje, čitanje i konverzacija).

Pomenite i stepen svog znanja rada na računaru. To mogu da budu standardni programi  iz MS Office paketa (Word, Excel, PowerPoint…), posebni programi sa obradu slike (Adobe Photoshop, InDesing) ili uže stručni  (npr. AutoCAD).

SAVET: ne stavljajte „napredno poznavanje“ ako se niste prethodno malo raspitali i proverili šta to sve podrazumeva. Evo čest slučaj – napredno poznavanje Excel-a podrazumeva kreiranje i upotrebu pivot tabela, naprednih formula i makroa. Da li znate nešto od toga?


Korak #5:  Sa ili bez radnog iskustva

Istaknite radno iskustvo koje je bitno za trenutnu poziciju za koju konkurišete. Bitno je navesti tačan naziv poslodavca, radnog mesta kao i  kratak opis posla koji ste obavljali. Radno iskustvo koje nije posebno relevantno za poziciju za koju sada konkurišete ne treba posebno isticati i opisivati, već samo spomenuti. Ukoliko nemate radno iskustvo, možete navesti honorarni, volonterski rad, sezonski posao kao i stručnu praksu. Osnovnu školu nema potrebe da navodite ukoliko imate završenu srednju školu i/ili fakultet.

SAVET: bez brige ako nemate nikakvo radno iskustvo, svako od nas je morao nekada da počne. Sezonski ili honorarni poslovi su najbolji i najbrži način da popunite CV i steknete početno radno iskustvo. Pogledajte naše aktuelne poslove, možda ima nešto za vas >>


Korak #6:  Osvežavanje biografije­ – veštine

Ovo je idealan deo u kome možete osvežiti svoju biografiju!

Navedite osobine koje su bitne za poziciju za koju konkurišete, a koje Vas mogu istaknuti kao aktivnu osobu kao što su: inicijativa, timski rad, upornost ili komunikativnost. Često su zahtevi za ličnim osobinama navedeni u samom oglasu, pa ih uskladite sa onim osobinama koje posedujete.

Da bi poslodavac stekao nešto širu sliku o vama, potrebno je da navedete interesovanja i aktivnosti koje nisu usko povezane sa vašim profesionalnim usmerenjem. Često baš ovaj odeljak može zainteresovati poslodavca i navesti ga da baš Vas pozove na intervju.

SAVET: iako možda deluje malo bezveze na prvi pogled, hobi i interesovanja dosta govore o vama – da li ste aktivan tip ličnosti, takmičarski orijentisan. Naravno, ne preterujte sa opisima u ovom delu, ali spomenite ako imate nešto interesantno što vas dodatno oslikava.


I, na kraju, kako bismo vam pomogli, napravili smo mali šablon u Word formatu (.docx) koji možete koristiti i menjati po volji.

Srećno,
Vaša OZ Nefetiti