Kako vam može pomoći radno (ne)iskustvo

Jedna od prvih stavki koju poslodavac traži od budućeg zaposlenog, jeste radno iskustvo. Dok neki u  svom CV-ju redom nabrajaju sve vrste poslova koje su obavljali, drugi svoje neiskustvo doživljavaju kao kočnicu i bauk, vrteći se u začaranom krugu – „Kako steći radno iskustvo, ako nigde nisam radio?“ Neretko odustaju od apliciranja za radno mesto, smatrajući da nemaju ništa opipljivo što će nakititi njihovu radnu biografiju. Ne mora da bude tako. Pođite od tvrdnje da radno iskustvo nije obavezno da bude na relaciji  zaposleni – poslodavac.

Ne čekajte, dođite sami do pozicije koju želite

Nikad nije kasno, kao što nikada nije ni rano za sticanje iskustva u nekoj profesiji. Zapamtite, ni jedno radno iskustvo nije za bacanje, jer nikada ne znate šta Vas čeka na sledećoj stanici. To što ste po obrazovanju ekonomista, a volite i znate da kuvate i nekada ste pomagali u studentskoj menzi, može da bude dragocen podatak, ako jednom u životu odlučite da krenete drugim putem.

Za početak…

Kada Vas zanima posao za koji nemate (ni dan) radnog iskustva, dobro proučite sektor poslovanja za koji konkurišete, pronađite korisne informacije o njemu (online, proverite koji su autori o tom području nešto pisali, ko su stručnjaci iz te oblasti, koji su najnoviji trendovi u struci…)

Pokažite da ste kroz svoje dosadašnje hobije, obrazovanje, radili na razvijanju veština koje su potrebne za obavljanje ovog posla. Spomenite internet stranice, vesti, portale ili blogove koje pratite (profesionalne, ne zabavne).

Neformalni kanali kojima se stiže do radnog iskustva

Stručna praksa

Možda ste zaboravili na nju, ali ona može da doda na značaju vašem CV-ju. Iako mnogi diplomci postavljaju pitanje „šta će mi?“, to može biti odlična prilika da se pre zaposlenja usavrše veštine za međuljudske odnose, rad u timu, za poslovnu komunikaciju, liderstvo i rešavanje problema. To je ujedno i mogućnost da svoj imenik upotpunite novim kontaktima koji Vam jednog dana mogu biti od pomoći. Stručna praksa Vam neće doneti zaradu, ali može biti dragoceno iskustvo.

Volontiranje

Iako mnogi izbegavaju volontiranje najčešće iz razloga jer ne donosi zaradu, a oduzima vreme, iznenađujuće je da većina firmi pruža ovu mogućnost. Ne zaboravite da je volontiranje vremenski ograničeno, a da možete biti deo velikih projekata kakve raspisuju poznate fondacije i velike firme, od humanitarnih, preko sportskih i medijskih kuća. Postoje i razne predrasude – da je to besplatan rad, ekspolatacija, izrabljivanje, vid manipulacije. Ipak, na ovaj način možete raditi nešto umesto ne raditi ništa, možete steći nova znanja  i veštine, proširiti mrežu kontakata, a usput se i zabaviti. Volontiranje može biti vezano i za inostranstvo, za letnje kampove u kojima možete usavršiti strani jezik, upoznati drugačija mesta, ljude, kulture, steći nove veštine, a sve to upakovati u svoju radnu biografiju i impresionirati poslodavca.

Samopromocija

Ako ste dobri u nečemu, predstavite svoj rad preko društvenih mreža, portala i blogova. Iskoristite mogućnosti Facebooka , LinkedIna ili Instagrama da se visoko pozicionirate na Google pretraživaču.  Ne zaboravite –“dobar glas daleko se čuje.”, a danas se najbolje čuje preko društvenih mreža. Što više ljudi zna za vas i kvalitet vašeg rada, rastu Vam šanse za zaposlenje. Osim što Vam pomažu da ojačate svoj kredibilitet, otvaraju vrata ka novim tržištima i poslovnim mogućnostima. Ako ste freelancer, stvorite sebi reputaciju, budite odgovorni prema svojim poslodavcima i poštujte rokove. Pretražite bazu freelance poslova, sigurno će se naći nešto i za Vas.

Besplatne radionice

Još jedan odličan način da steknete iskustvo i naučite nešto novo. Podrazumevaju rad u cilju usavršavanja postojećih znanja do sticanja potpuno novih veština. Pratite programe i teme kreativnih radionica iz različitih oblasti. One su obično jednodnevne ili traju svega nekoliko dana. Organizatori su najčešće instituti, centri, kompanije, pojedinci, ali i školske institucije. Možete čuti i druga iskustva, razmeniti mišljenje, prisustvovati zanimljivim i kvalitetnim predavanjima. Bitno je samo da se prijavite na vreme za učešće i obezbedite sebi mesto.

Rad na projektima

Ako učestvujete u nekom projektu, onda se ste deo tima, bez obzira koji posao obavljate.  Delite zajedničke ciljeve i odgovornost. Dragoceno je iskustvo koje stičete kroz rad sa drugim ljudima, kroz rešavanje i prevazilaženje problema. Treba da aktivno pratite objavljivanje oglasa, obaveštenja i javnih poziva u kojima se traže saradnici za rad na različitim vrstama projekata. Budućem poslodavcu će značiti da pročita u vašem CV-iju da ste bili učesnik u nekom projektu, kao i da ste prošli neku vrstu edukacije. Neretko su projekti povezani sa službama za zapošljavanje, institutima za razvoj karijere, gradskim opštinama i regionalnim agencijama koji nude šansu mladima, ali i onim malo starijima da budu deo tima i prošire svoje vidike.

Honorarni posao

Dok čekate „pravi“ posao, uvek možete raditi honorarni posao, koji ne mora da odgovara vašim kvalifikacijama i obrazovanju. Primera radi, ako Vam je cilj da radite u marketinškoj agenciji, a još niste našli svoj posao iz snova (ili on još nije našao Vas), radite honorarno kao konobar. Na toj poziciji razvijate sledeće sposobnosti:

  • Komunikacija sa mušterijama
  • Selekcija prioriteta
  • Rešavanje problema
  • Donošenje odluka u hodu

Iako se na prvi pogled ne čini tako, ove sposobnosti  bi mogle biti odlučujući faktor kada se prijavljujete za neki posao.