Uloguj se

Nemate nalog? Registrujte se

Izgubljena lozinka?

Sign Up

Lozinka će biti generisana i poslata na vašu adresu e-pošte.

Kako da napišem dobar CV i motivaciono pismo

Kako da svoj CV izdvojite od ostalih

Svakog dana poslodavci dobijaju stotine prijava za svako otvoreno radno mesto. Kako možete osigurati da se vaš CV i propratno pismo izdvajaju od ostalih?

Moć sjajne biografije

Kada je u pitanju prijavljivanje za posao, vaš CV i propratno pismo su vaš prvi utisak na potencijalne poslodavce. Važno je da se uverite da su dovoljno jaki da biste se izdvojili od konkurencije. Vaš CV treba da bude jasan i koncizan pregled vaše profesionalne istorije i veština.
Pobrinite se da ga prilagodite svakom poslu za koji se prijavljujete, naglašavajući iskustva i kvalitete koji vas čine savršenim. Vaše propratno pismo je prilika da elaborirate zašto ste idealni kandidat i kako vaše veštine i iskustva mogu koristiti kompaniji. Ako odvojite vreme da napišete odličan CV i propratno pismo, povećaćete svoje šanse da dobijete intervju i dobijete posao koji želite.

Prvi utisci su važni – uverite se da je vaš CV dobro dizajniran

Većina ljudi će vam reći da je prvi utisak važan. Ovo je posebno tačno kada je u pitanju prijavljivanje za posao. Vaš CV i propratno pismo su obično prve stvari koje će potencijalni poslodavac videti, pa je važno da se uverite da su dobro dizajnirani i da vas predstavljaju u najboljem mogućem svetlu.
Postoji nekoliko ključnih stvari koje treba imati na umu kada pišete svoj CV i propratno pismo.
Prvo, uverite se da su bez grešaka – greške u kucanju mogu biti velika prepreka za poslodavce.
Drugo, fokusirajte se na svoje prednosti i istaknite relevantno iskustvo – to je ono što će vam pomoći da se izdvojite od konkurencije.
Konačno, neka bude koncizan i precizan – niko ne želi da čita dugačak, neuredan CV ili propratno pismo.
Prateći ove savete, sigurno ćete ostaviti odličan prvi utisak sa svojom biografijom i motivacionim pismom – i nadamo se da ćete dobiti posao iz snova!

Istaknite svoje ključne veštine i dostignuća

Najbolji način da se uverite da vaš CV i propratno pismo privlače pažnju potencijalnih poslodavaca je da istaknete svoje ključne veštine i dostignuća. To možete da uradite tako što ćete se fokusirati na iskustvo i kvalifikacije koje su najrelevantnije za ulogu za koju se prijavljujete, kao i na sve uspehe koje ste imali u prethodnim ulogama.
Počnite tako što ćete napraviti listu onih veština za koje smatrate da su najvažnije za posao. To može uključivati jaku radnu etiku, liderske sposobnosti, organizacione veštine, sposobnosti rešavanja problema ili čak tehničko znanje. Kada identifikujete ove ključne veštine, razmislite o tome kako se one mogu prikazati u vašoj biografiji i propratnom pismu. Na primer, ako se prijavljujete za rukovodeću ulogu, koristite konkretne primere svog stila rukovođenja i uspeha u prethodnim ulogama da biste ilustrovali svoju efikasnost kao menadžera. Možda biste želeli da uključite i detalje o svim nagradama ili priznanjima koja ste dobili za svoj rad.
Kada je u pitanju pisanje biografije i propratnog pisma, uverite se da koristite ubedljiv ton. Poslodavci će tražiti dokaze da ste u stanju da efikasno i ubedljivo komunicirate, zato se ne plašite da sa sigurnošću govorite o sebi i svojim veštinama. Obavezno obezbedite merljive dokaze gde god je to moguće – kao što su povećane brojke prodaje ili poboljšane povratne informacije kupaca – umesto da iznosite nepotkrijepljene tvrdnje o sebi.
Konačno, uverite se da je sve što napišete posebno prilagođeno poslu za koji se prijavljujete. Generički CV i propratna pisma neće se izdvajati od konkurencije. Odvojite vreme da istražite kompaniju i pokažite kako bi tačno vaše iskustvo i skup veština bili korisni u ulozi koju oni nude. Uz pažljivo razmatranje onoga što poslodavci traže i kako najbolje da se predstavite, isticanje vaših ključnih veština i dostignuća može zaista pomoći da povećate vaše šanse za uspeh kada se prijavljujete za posao!

Prilagodite svoju biografij poslu za koji se prijavljujete

Kada se prijavljujete za posao, bitno je da svoj CV i propratno pismo prilagodite specifičnim zahtevima uloge za koju se prijavljujete. Ovo će pomoći da pokažete potencijalnim poslodavcima da imate neophodno iskustvo, kvalifikacije i veštine za tu poziciju.
Prvo, trebalo bi da temeljno pročitate opis posla i zabeležite sve važne ključne reči ili fraze. Ovo će biti ključne reči na koje će poslodavci tražiti u vašoj biografiji i propratnom pismu, tako da ih treba istaknuti.
Drugo, trebalo bi da obezbedite da je vaš CV strukturiran na odgovarajući način sa jasnim naslovima i odeljcima. Uključite svoje obrazovanje, radno iskustvo, bilo kakav volonterski/rad u zajednici, profesionalne kvalifikacije ili obuku u vezi sa ulogom – to će pokazati poslodavcima koliko ste kvalifikovani za posao.
Treće, kada pišete propratno pismo, uverite se da koristite ubedljiv ton. Navedite zašto verujete da biste bili prednost njihove organizacije i pokažite kako bi im vaše veštine koristile. Pokažite sve uspehe iz prethodnih uloga koji su relevantni za upražnjeno radno mesto, jer to pokazuje ambiciju i želju. Konačno, nekoliko puta lektorirajte svoj CV i propratno pismo pre nego što ih pošaljete. Bilo kakve pravopisne ili gramatičke greške mogu dovesti do toga da potencijalni poslodavci odmah odbiju vašu prijavu – zato odvojite vreme da biste bili sigurni da je sve savršeno!
Prateći ove savete kada prilagođavate svoj CV i propratno pismo za svaku poziciju za koju se prijavljujete, možete dramatično povećati svoje šanse za uspeh!

Koristite jak jezik da biste se prodali

Nije tajna da je tržište rada veoma konkurentno. Morate da se uverite da se vaš CV i propratno pismo izdvajaju iz gomile, što znači da morate da koristite grub jezik da biste se prodali. Da biste to uradili, morate se fokusirati na tonalitet, odnosno način na koji prenosite svoju poruku. Pre svega, uverite se da vaš CV sadrži snažne reči koje odražavaju vaše veštine, kvalifikacije i iskustvo. Koristite akcione glagole umesto pasivnih fraza kada opisujete sebe i svoja dostignuća. Ovo će pomoći da vaš CV zvuči samouvereno. Pored toga, izbegavajte upotrebu preterano opisnih prideva ili klišea u svom CV-u. Umesto toga, fokusirajte se na korišćenje živopisnog jezika koji naglašava vrednost onoga što ste postigli u prošlim ulogama. Ovo će vam pomoći da skrenete pažnju na određene elemente vašeg profila koji su relevantni za posao koji se radi.
Kada pišete propratno pismo, važno je zapamtiti da ono treba da bude privlačno i ubedljivo. To znači da pokažete svoju ličnost i entuzijazam za ulogu dok demonstrirate zašto se odlično uklapate u kompaniju ili organizaciju. Trebalo bi da koristite pozitivan jezik u celini i obavezno naglasite kako vaše iskustvo može koristiti timu ili poslu.
Srećno!

Ne preterujte – neka vaš CV bude koncizan i precizan

Ako želite da ostavite dobar utisak sa svojom biografijom i motivacionim pismom, važno je da budu sažeti i jasni. Nema potrebe da ulazite u previše detalja o vašim prošlim iskustvima ili kvalifikacijama – samo uključite najrelevantnije informacije i uverite se da je čitaocu lako da ih pregleda. Osim toga, ako se prijavljujete za određenu ulogu, obavezno prilagodite svoj CV i propratno pismo za taj posao. Na taj način ćete pokazati da ste zaista zainteresovani za poziciju i povećati vaše šanse da dobijete intervju.

Pozovite nas